9.8 9 ,8 5 reviews Bekijk reviews

‘beste mensen’

blog januari 2019

Vrijdag 11 januari 2019

Ergens las ik dat mensen oneven jaartallen doorgaans iets minder positief ervaren dan even jaartallen. Een van de argumenten was dat een even jaartal meer als harmonisch wordt gezien.

Een korte lijn die getrokken werd was de lijn naar symmetrie en het ervaren van schoonheid, zoals we die tegenkomen in paleistuinen of bij het plaatsen van setjes kandelaren op een tafel tijdens een diner. Even getallen staan daar dichterbij dan oneven getallen. Hoe betrouwbaar dit artikel was kon ik niet achterhalen, maar het streven naar harmonie en het ervaren van schoonheid geeft herkenning binnen Rietdekkersbedrijf Van den Berg – om dergelijke redenen kiezen klanten vaak voor een rieten dak. Juist het komende jaar willen we met u (positieve) ervaringen gaan delen. We nemen u als lezers van ons blog opnieuw een jaar mee, waarbij we iedere keer stil willen staan bij een stukje van onze ervaring.

Ons allereerste blog noemde het beeld van een bankje waarop mensen elkaar verhalen vertellen en ervaringen uitwisselen. Het leek ons mooi om vanuit dat beeld dit jaar weer met u op te trekken, omdat wij merken dat onze blogs steeds meer en beter worden gelezen en teruggelezen. Blijkbaar voorzien we in een behoefte en klantgericht communiceren is een van de zaken die binnen Rietdekkersbedrijf Van den Berg voorop staan. Overigens is het niet zo dat we dan maar zeggen wat u altijd wil horen. We nemen onze klanten serieus en dat betekent dat we soms ook een advies geven wat niet perse in de lijn van verwachting ligt, maar wat onze relatie wel eerlijk maakt. Dat hebben we dan maar alvast gemeld. Verwachtingsmanagment heet dat geloof ik. 

Trouwens, verwachting ergens over hebben. Dat is mooi bruggetje naar het ervaren van de ervaring. De beleving van een gebeurtenis is nooit gelegen in de gebeurtenis zelf, maar altijd in de verwachting die je zelf over die gebeurtenis hebt. Dat leerde ik opnieuw afgelopen najaar toen een mevrouw me, tijdens een regendag, enthousiast toeriep dat het heerlijk herfstweer was – een hele les voor een mei-mens als ik.
Ook onze opdrachtgevers bereiden we dus voor. Tijdens onze werkzaamheden maken we bijvoorbeeld best veel rommel en dat melden we zeker vooraf (ook al is en blijft het altijd schrikken als klanten de berg afval zien wie we maken). Over het algemeen valt de schrikreactie weer weg als het dak weer klaar is. De beleving van een nieuwe rieten kap of een goed uitgevoerde restauratie is iedere keer weer speciaal, ook voor ons als rietdekkers (en het afval voeren we verantwoord af, zoals u ook uit eerder blogs kunt weten).

Als we nu voor 2019 onze verwachtingen niet te hoog stellen zal het in de praktijk weer meevallen. Zeker als je onze ‘luxeproblemen’ afzetten tegenover de wereldwijde vraagstukken. Zelf hebben we, als rietdekkersbedrijf Van den Berg, 2018 als positief ervaren. Een goed gevulde opdrachtportefeuille, mooie klussen, leuke klanten en onze eigen verhuizing; het merendeel verliep voorspoedig. We voelen ons dankbare mensen! En 2019… we gaan het hopelijk meemaken en zullen er alles aan doen om dit jaar positief uit de verf te laten komen, daar kan geen onderzoek naar de beleving van jaartallen wat aan doen. Het geheim van Rietdekkersbedrijf Van den Berg? Beste mensen! Onze collega’s met hun betrokken inzet (je moet een beetje gek zijn om dit werk te gaan doen,  maar het is het leukste ambacht ter wereld) en onze klanten (die geregeld net zo prettig gestoord zijn als wij – anders neem je geen riet op je dak).

Dus voor 2019: beste mensen de beste wensen! 

​​​​​​​Ps. Ik begreep dat de trendkleur voor 2019 ‘spiced honey’ is geworden… ik vraag me nog steeds af waarom ze dat niet gewoon ‘nieuw riet‘ hebben genoemd (maar dit natuurlijk geheel ter zijde).