9.8 9 ,8 5 reviews Bekijk reviews

‘vogelhuisje’

blog februari 2019

Vrijdag 01 februari 2019

En toen hadden we onszelf opnieuw voor het blog gezet. Nadenken over het thema van de blogs is een ding (A). Het benoemen van het thema (delen van ervaring) een tweede (B) en het schrijven erover een derde (C).

Wie A zegt, moet B zeggen, maar hoe zit het dan met C in dit geval? En dan te bedenken dat er nog 10 maanden volgen… A tot en met J. Nu is het niet zo dat we geen ervaring hebben (we bestonden vorig jaar 12,5 jaar), maar hoe vang je ‘ervaring’ bij een aantal projecten in woorden…


Laat ik u deze keer meenemen in het verhaal van ‘het vogelhuisje’. “Kunnen jullie mijn vogelhuisje opnieuw dekken?”, dat was de vraag van de klant die op ons afkwam, terwijl we het dak van de woning aan het repareren waren. De opdrachtgever wilde graag dat ook de vogelhuisjes in de tuin opnieuw voorzien zouden worden van een rieten kapje. Die vraag krijgen we vaker en soms zijn dit grote objecten die bij een landgoed behoren en bedoeld waren om bijvoorbeeld postduiven een onderkomen te bieden, maar er begon een belletje te rinkelen toen daaraan toegevoegd werd: ‘u kan ze ook ophalen en het bij u thuis doen.’ En inderdaad het vogelhuisje in kwestie was een vogelvoederhuisje, u weet wel, een plateau op een paal met een paar kleine staandertjes en een mini-mini rieten kap(je). Tja… en wat doe je dan?


De omvang van zo’n werkstuk is dan wel heel klein (het voederhuisje paste inderdaad met gemak in een van onze bussen en maakte de aanhanger die we toch maar mee hadden genomen nogal overdreven), maar de techniek die nodig is om een dergelijk kapje te maken en goed vast te zetten is een uitdaging (technisch: een knelling bij de voet van een rieten kap is doorgaans minimaal 6 centimeter en alleen die knellat past al niet op een dergelijk werkstuk). Ook het riet wat je hiervoor kunt gebruiken is nogal beperkt qua aanbod en de arbeid die nodig is om een dergelijk geheel te maken staan voor de meeste mensen niet in verhouding tot de prijs die betaald moet worden in relatie tot de omvang van de kap. Dat past vaak, helaas, helemaal niet bij de verwachting van de klant. Verhoudingsgewijs is een dak van groot project dan een verstandiger uitgave, waarbij het ontwerp (modern, landelijk of een eclectische mix daarvan) voor ons als rietdekkers in technisch gezien niet uitmaakt. De uitdagingen zitten doorgaans in de details.


Architectuur geeft overigens boeiende gesprekken tijdens de koffie over de beleving van architectuur onder ons als collega’s (en die beleving is nogal divers). En het vogelhuisje… we hebben het gedaan, waarbij het plantenspuitje met algenbestrijdingsmiddel waarschijnlijk ruim genoeg is voor de totale levensduur van het kapje. Uiteindelijk was de oprechte blijdschap van onze klant onze grootste beloning! Zelden zagen we iemand zo tevreden! Eerlijk gezegd was de oplevering van dit werkstuk een ontroerend moment.

Voor u: wees dus op uw hoede voordat u ons contacteert, als uw opdracht door ons goed uitgevoerd kan worden zeggen wij geen nee (waarbij we alle begrip hebben voor uw nee als de gevraagde investering tegenvalt!). Ach.. het zijn immers de kleine dingen die het doen, nietwaar…